"Алтернатива за Германия", крайнодясна партия и най-силната опозиционна сила в Бундестага, е поставена под наблюдение от разузнаването. Това потвърдиха пред ДПА източници от Федералната служба за защита на конституцията (BfV).

Цялата партия ще бъде наблюдавана заради подозрения в крайнодесен екстремизъм. Разузнавателните агенции на ниво провинции са информирани по време на видеоконференция от ръководителя на федералната служба Томас Халденванг, поясниха източниците.

Разузнаването решава дали да постави "Алтернатива за Германия" под наблюдение

Разузнаването решава дали да постави "Алтернатива за Германия" под наблюдение

Лидерът на крайнодясната партия Йорг Мойтен се закани да се обърне към съда

Решението е взето месеци преди парламентарните избори на 26 септември.

Федералната служба не оповести публично решението заради съдебна жалба на "Алтернатива за Германия". Партията твърди, че ако се оповести публично, че "Алтернатива за Германия" е под наблюдение от службите, това ще засегне шансовете й на изборите.

"Действията на BfV са скандални", обяви лидерът на партията Тино Хрупала.

Той обвини агенцията, че е пуснала информация на медиите, за да повлияе на битката между демократичните партии в ущърб на "Алтернатива за Германия".

"Алтернатива за Германия" се извини за "нецивилизовано" поведение в Бундестага

"Алтернатива за Германия" се извини за "нецивилизовано" поведение в Бундестага

Извинявам се за това като председател на парламентарната група

След две години разследване и изготвяне на доклад от над 1000 страници, Федералната служба за защита на конституцията (BfV) реши партията да бъде категоризирана като "подозрителен случай" заради връзките си с крайнодесен екстремизъм.

Тази категоризация позволява на разузнавателните агенции да следят партията, да подслушват комуникациите й и вероятно да използват информатори под прикритие.

Преди решението следенето да обхване цялата партия, части от "Алтернатива за Германия" вече бяха под наблюдение, включително младежкото й движение JA. Също така през миналата година германското разузнаване постави под наблюдение радикално крило на партията, известно като Крилото, заради връзки с неонацисти и подозрения за нарушаване на конституцията.

Берлин постави под наблюдение крило на "Алтернатива за Германия"

Берлин постави под наблюдение крило на "Алтернатива за Германия"

През март BfV реши да започне да следи радикално крило на крайнодясната партия

Фракцията, ръководена от Бьорн Хьоке, се саморазпусна през миналия март, но много от 7000 членове на крилото остават в партията.

Според "Шпигел" това увеличава съмненията дали те наистина са изгубили влияние.