Германското разузнаване е близо да обяви дали крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" ще бъде поставена под наблюдение, тъй като представлява заплаха за демокрацията, информира АФП.

Според осведомителната агенция това би било голям удар за антиимигрантската партия месеци преди ключовите парламентарни избори.

"Алтернатива за Германия" се извини за "нецивилизовано" поведение в Бундестага

"Алтернатива за Германия" се извини за "нецивилизовано" поведение в Бундестага

Извинявам се за това като председател на парламентарната група

След две години разследване и изготвяне на доклад от над 1000 страници, Федералната служба за защита на конституцията (BfV) ще реши през следващите дни дали партията ще бъде категоризирана като "подозрителен случай" заради връзките си с крайнодесен екстремизъм.

Тази категоризация ще позволи на разузнавателните агенции да следят партията, да подслушват комуникациите й и вероятно да използват информатори под прикритие.

Депутати от „Алтернатива за Германия” са били „наблюдатели” в Крим срещу заплащане от Кремъл

Депутати от „Алтернатива за Германия” са били „наблюдатели” в Крим срещу заплащане от Кремъл

Улрих Еме призна за руското финансиране...

Партията често скандализира с призива си Германия да спре да се самообвинява за престъпленията през Втората световна война.

Решението на разузнаването идва в деликатен момент за крайнодясната партия. "Алтернатива за Германия" е най-голямата опозиционна партия в парламента. Рейтингът й през последните месеци пада, докато общественото внимание е насочено към управляващата коалиция на германския канцлер Ангела Меркел и действията й в борбата с коронавируса.

Лидерът на крайнодясната партия Йорг Мойтен се закани да се обърне към съда, ако разузнаването реши да започне да я следи. Той обвини държавната агенция, че си играе на политика по време на "супер изборната година" в Германия.

Берлин постави под наблюдение крило на "Алтернатива за Германия"

Берлин постави под наблюдение крило на "Алтернатива за Германия"

През март BfV реши да започне да следи радикално крило на крайнодясната партия

Тази година партията ще участва на шест регионални вота и на парламентарни избори на 26 септември, първите от 15 г., на които Меркел няма да участва.

Първият регионален тест е на 14 март в Баден-Вюртемберг и Рейнланд-Пфалц, където подкрепата за "Алтернатива за Германия" е около 10%.

Партията направи дебюта си в Буденстага след получаване на близо 13% на парламентарните избори през 2017 г. Но "Алтернатива за Германия" е раздирана от вътрешни борби между екстремистка фракция, популисти и консервативни членове.

Съдебна победа за "Алтернатива за Германия" в спор със Зеехофер

Съдебна победа за "Алтернатива за Германия" в спор със Зеехофер

Символичното решение е победа за партията

През миналата година германското разузнаване постави под наблюдение радикално крило на партията, известно като Крилото, заради връзки с неонацисти и подозрения за нарушаване на конституцията.

Фракцията, ръководена от Бьорн Хьоке, се саморазпусна през миналия март, но много от 7000 членове на крилото остават в партията.

Според "Шпигел" това увеличава съмненията дали те наистина са изгубили влияние.