Евролидерите призоваха премиера Борис Джонсън да разясни ситуацията около Брекзит "възможно най-скоро", като те предупредиха, че ще защитят икономическите си интереси на предстоящите преговори, пише "Гардиън".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поздрави Джонсън при пристигането си за втория ден от срещата на върха на ЕС.

ЕС приветства като победа за Брекзит резултатите от вота във Великобритания

ЕС приветства като победа за Брекзит резултатите от вота във Великобритания

Exit poll показа убедителна победа за консерваторите

Очакваме възможно най-скоро британският парламент да гласува споразумението. Важно е да има яснота възможно най-скоро. Ние сме готови. Европейският съюз ще преговаря с цел да се постигне тясно сътрудничество с Великобритания в бъдеще, каза Мишел. 

Той отказа да прогнозира дали Европейският съюз и Великобритания могат да преговарят за търговските отношения 11 месеца, но повтори, че е важно да се осигури стабилност възможно най-скоро.

27-те евролидери научиха за победата на Джонсън от новините на телефоните си в четвъртък вечерта, докато обсъждаха въпроса за Либия.

Според неофициалните данни Консервативната партия получи мнозинство в Камарата на общините -363 места (317 през 2017 г.) при необходими за мнозинство в парламента 326 места.

Лейбъристите на Джереми Корбин претърпяха катастрофална загуба. Те печелят 203 места (262 места през 2017 г.).

Другите големи победители са шотландските националисти. Те взимат 48 места (35 места през 2017 г.).

67.3% е избирателна активност на изборите във Великобритания.