Обръщението на френския президент Еманюел Макрон към нацията в понеделник вечерта е гледано от рекорден брой французи, пише "Дейли телеграф".

35,3 милиона французи са гледали телевизионното обръщение на Макрон, което е абсолютен рекорд в страната, според Médiamétrie, който следи рейтингите. Делът на зрителската аудитория е 96,1%.

Макрон постави Франция под блокада

Макрон постави Франция под блокада

Строгите мерки трябва да ограничат коронавируса

Предишният рекорд е от миналата седмица, когато държавният глава даде първото си телевизионно обръщение към нацията за коронавируса. Тогава е било гледано от 25 милиона души. В края на 2018 г. изявлението на Макрон на фона на протеста на "Жълтите жилетки" е гледано от 23 милиона зрители.

Вчера Макрон обяви нови драконовски мерки в борбата срещу коронавируса. Те включват и временно спиране плащането на сметките за отопление, електричество и наеми.

Новите стриктни мерки за повечето хора във Франция влязоха в сила от днес на обяд. Хората ще трябва да стоят по домовете си, като излизането ще е позволено само за работа и до хранителния магазин.

Правителството обяви, че около 100 000 полицаи ще патрулират по улиците и ще налагат глоби от 38 до 135 евро на хора без писмено удостоверение, което оправдава причините да са навън.

Икономическата и финансовата война ще бъде дълга и жестока, прогнозира Бруно льо Мер
Обновена

Икономическата и финансовата война ще бъде дълга и жестока, прогнозира Бруно льо Мер

Финансовият министър на Франция очаква коронавирусът да хвърли страната в рецесия

Във Франция има над 6000 случая и 148 починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 173 00 потвърдени случая, а починалите са повече от 7000. Регистрирани са случаи в 152 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 182 000 случая и над 7100 починали в 155 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".