Австралия иззе най-голямото количество кокаин в страната, съобщава "Франс прес".

Рекордната доставка от 1,4 тона е конфискувана от яхта. Откритото количество наркотици е на стойност 239 милиона щатски долара.

Плавателният съд е спрян до крайбрежието на Нов Южен Уелс на 2 февруари. Шестима души са задържани, обявиха от полицията на държавата, допълвайки, че арестите са извършени след съвместно разследване между Австралия и Нова Зеландия, което е продължило две години и половина.

"Това е най-голямата пратка кокаин, която някога е конфискувана при една операция в историята на Австралия", поясни министърът на имиграцията Питър Дътън.

Полицията предполага, че яхтата е плавала от Нова Зеландия до "подвижна база" в южната част на Тихия океан, за да бъде натоварена дрогата.

На яхтата са задържани 63-годишен мъж от Нова Зеландия и 54-годишен с двойно гражданство от Швейцария и Фиджи. Други четирима души на възраст между 32 и 66 години са арестувани в Сидни.

Снимка 277165

Източник: ЕПА

Само преди няколко седмици полицията разби мрежа за разпространение на кокаин при съвместна операция в Таити. Иззети са 1,1 тона кокаин в Таити и Сидни. Наркотикът е бил предназначен за Австралия.

Властите обявиха, че през последните 18 месеца са конфискували повече от 11 тона наркотици. Наркотрафикантите са активни в Австралия заради изключително високите цени на наркотика на улицата.

Снимка 277167

Източник: ЕПА