Южна Корея и САЩ потвърдиха ангажимента си да защитават трудно извоювания мир на разделения полуостров. Двете държави отбелязват 70 г. от избухването на Корейската война (1950-1953), информира АФП.

Комунистическа Северна Корея нахлува в подкрепения от САЩ Юг на 25 юни 1950 г., предизвиквайки тригодишна война, при която загиват милиони хора.

Войната приключва с примирие, което никога не е заменено от мирен договор, оставяйки полуострова разделен от демилитаризирана зона. Двете Кореи технически все още са във война.

Войници от Северна Корея са забелязани в демилитаризираната зона

Войници от Северна Корея са забелязани в демилитаризираната зона

Ескалация на напрежението

"На този ден през 1950 г. военният съюз между САЩ и Република Корея е роден по необходимост и изкован с кръв", се казва в съвместна декларация на американския военен министър Марк Еспър и южнокорейския му колега Джеон Киеон-ду.

В съобщението се допълва, че двамата отдават почит на "саможертвата, храбростта и завета на тези, които отдадоха живота си за защита на свободна, демократична и просперираща" Южна Корея.

Тръмп: Чалнатият Болтън възпрепятства напредъка на преговорите със Северна Корея

Тръмп: Чалнатият Болтън възпрепятства напредъка на преговорите със Северна Корея

Разгневил вожда Ким

Според Министерството на отбраната на Южна Корея при конфликта загиват 520 000 севернокорейски войници, 137 000 южнокорейски войници и 37 000 американци.

Отношенията между САЩ и Република Корея обаче са обтегнати, откакто администрацията на Доналд Тръмп настоява Сеул да плаща повече за поддържането на 28 500 американски войници на полуострова за защита на Южна Корея от КНДР.

Но съюзниците "остават твърдо отдадени да защитават трудно извоювания мир на Корейския полуостров", се подчертава в декларацията.

Годишнината е на фона на дълбоко замразяване на отношенията между двете Кореи след бързото разведряване през 2018 г., когато лидерът на КНДР Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин проведоха три срещи на върха.

Последните събития показват, че отношенията между двете Кореи "могат да се превърнат в къща от карти по всяко време", пише всекидневникът JoongAng Daily по повод годишнината.

Кой ще управлява Северна Корея - малката сестра на Ким?

Кой ще управлява Северна Корея - малката сестра на Ким?

Здравето на диктатора е разклатено...

Правителството на Южна Корея "упорито си затваря очите" пред провокациите на Пхенян, което води до "отслабено чувство за сигурност", допълва изданието.

Вестникът предупреждава, че поддържането на мира не е даденост и изрази надежда правителството и военното министерство сериозно да се замисли върху урока от преди 70 г.