Топ републиканци изпратиха писмо в подкрепа правото на Израел да определя границите си в момент, в който демократите притискат страната да не анексира части от Западния бряг.

"Пишем, за да потвърдим непоклатимия съюз между Съединените щати и Израел, за да подчертаем, че страната има право да взема суверенни решения, независими от външния натиск, и да изразим нашата подкрепа за вас като израелски премиер", се казва в писмото, изпратено в понеделник до израелския премиер Бенямин Нетаняху. "Като всеотдайни приятели на еврейската държава, ние потвърждаваме твърдия си ангажимент към отношенията между нашите две нации и правото на Израел на суверенитет и защитими граници."

US демократи притеснени от анексия на Западния бряг

US демократи притеснени от анексия на Западния бряг

Носи рискове за Израел, Палестина и Йордания

Той е събрал 116 подписа от 198 републиканци в Камарата на представителите. Републиканската еврейска коалиция наскоро обяви, че ще лобира за правото на Израел да разшири суверенитета до някои области, предвидени в мирния план на администрацията на Тръмп, разкрит по-рано тази година.

Още едно писмо се разпространява сред демократите в Камарата, които предупреждават Израел за опасностите от анексирането на части от Западния бряг. Това писмо досега е събрало 170 подписа, включително висши про-израелски лидери като Стени Хойер от Мериленд, лидер на мнозинството.