Лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Мич Макконъл заяви, че републиканците имат необходимите гласове за потвърждение на номинацията на Ейми Барет за съдия от Върховния съд този месец, информира The Hill.

"Тя ще излезе от комисията следващия четвъртък...и ще отидем в пленарна зала с нея в петък на 23-и и ще останем, докато приключим", каза Макконъл пред журналисти в Кентъки.

Барет не коментира климатичните изменения, не била учен

Барет не коментира климатичните изменения, не била учен

По време на изслушването си в Сената

"Имаме гласовете", отговори той на въпрос дали републиканците могат да потвърдят Барет за съдия от Върховния съд.

Изказването на Макконъл е ясен сигнал, че номинацията на Барет най-вероятно ще бъде одобрена след тридневното изслушване в Комисията по правни въпроси към Сената тази седмица.

Републиканците в комисията планират да гласуват номинацията на 22 октомври, което съвпада с втория президентски дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън.

Ейми Барет: Тръмп не ми е нареждал как да отсъждам по важни дела

Ейми Барет: Тръмп не ми е нареждал как да отсъждам по важни дела

По време на изслушването си в Сената

Това ще позволи на Макконъл да организира процедурно гласуване на следващия ден. Финалното гласуване на номинацията се очаква до 26 октомври.

Демократите се очаква да принудят републиканците да покажат, че имат необходимия кворум от 51 сенатори, за да се пристъпи към гласуването. Демократите са безпомощни без помощта на сенатори от Републиканската партия.

Барет остава посветена на правото и встрани от политиката

Барет остава посветена на правото и встрани от политиката

Това ще каже тя по време на изслушването си в Сената

След като републиканците премахнаха процедурния праг от 60 гласа за номинации на съдии от Върховния съд през 2017 г., Барет може да бъде потвърдена само с 50 гласа и вота на вицепрезидента Майк Пенс.

Републиканците имат 53 места спрямо 47 за демократите в Сената, което означава, че Барет може да си позволи да изгуби подкрепата на трима републиканци.

Двама републиканци, Съюзан Колинс и Лиза Мърковски, обявиха, че не вярват, че номинация за съдия от Върховния съд трябва да бъде гласувана преди изборите следващия месец. Но само Колинс обяви, че ще гласува против.

48-годишната Барет бе номинирана от президента на 26 септември. Ако бъде потвърдена номинацията й, тя ще наследи Рут Гинсбърг, която почина от рак преди няколко седмици на 87-годишна възраст.