Номинацията на американския президент за върховен съдия Ейми Барет отказа да коментира проблема за измененията на климата, предаде АП.

Този въпрос ѝ бе зададен по време на третия ден от изслушването ѝ в Сената.  Тя го определи единствено като много спорен въпрос за публичен дебат, а също така припомни, че не е учен и затова не би могла да прецени колко сериозен е проблемът.

Съдията направи коментара в сряда, докато беше разпитана от сенатора от Калифорния Камала Харис, кандидат за вицепрезидент от Демократическата партия и член на Сенатската комисия по правосъдието.

Започва изслушването на Ейми Барет за съдия от Върховния съд на САЩ

Започва изслушването на Ейми Барет за съдия от Върховния съд на САЩ

Барет е добре приемана от консервативните християни

Сенатор Харис зададе на съдия Барет редица въпроси, включително дали смята, че коронавирусът е заразен, дали пушенето причинява рак и дали климатичните промени се случват и това застрашава въздуха, който дишаме и водата, която пием.

Съдията отговори, че според нея Covid-19 е заразен и че хората могат да получат рак от пушене.

Известно е, че самият Тръмп е скептик по отношение на климатичните изменения.

Барет вече декларира желание да бъде съдия, без да се ангажира с политически въпроси или да обслужва такива цели.

48-годишната Барет бе номинирана от президента на 26 септември. Ако бъде потвърдена номинацията й, тя ще наследи Рут Гинсбърг, която почина от рак преди няколко седмици на възраст 87 г.

Според законодателството на САЩ Сенатът, контролиран от републиканците, трябва да одобри номинацията за най-висшия съд в САЩ, където консерваторите държат пет от деветте места.

Демократите и техният кандидат за президент Джо Байдън настояват номинацията да бъде отложена за след изборите, но Тръмп бърза да я прокара, за да си осигури гласовете на консерваторите.