Почти всички ресторанти в окръг ПьонгЧанг, Южна Корея, предлагащи кучешко месо, пренебрегнаха молба на правителството да спрат сервирането на храната, призна официален представител на властите, цитиран от АФП.

Искането на правителството е във връзка със започващите в петък Зимни олимпийски игри в ПьонгЧанг.

Затварят най-големия пазар за кучешко месо в Южна Корея

Затварят най-големия пазар за кучешко месо в Южна Корея

Пазарът в Съннам продава повече от 80 000 кучета на година.

Смята се, че в Южна Корея се консумират по около 1 милион кучета на година като деликатес. Според местните жители консумирането на кучешко месо увеличава енергията на човек.

Активисти организират кампании за забрана консумацията на кучешко месо. Те дори призовават в петиции за бойкотиране на игрите заради казуса, както и за организиране на протести в Сеул.

Ким Ир Сен обичал да хапва кучешко месо пълнено с пиле

Ким Ир Сен обичал да хапва кучешко месо пълнено с пиле

Според информацията това е била "любимата храна" на лидера на КНДР.

Властите в ПьонгЧанг поискаха 12-те ресторанта в окръга, предлагащи кучешко месо, да спрат да сервират деликатеса по време на игрите в замяна на държавни субсидии.

Но представител на местната власт разкри, че само 2 ресторанта са изпълнили искането.

Имаме много оплаквания от собствениците на ресторанти, които смятат, че им заплашваме прехраната. Някои от тях започнаха да продават свинско и неща вместо кучешко месо, но продажбите им намаляха и те отново се върнаха на кучешко месо, поясни представителят.

Кучешкото месо официално е категоризирано като "отвратително" от Сеул, както и змията, но това няма правен ефект.

Южнокорейските власти периодично се опитват да убедят ресторантите да променят менютата си или да премахнат рекламите, че предлагат кучешко месо по време на големи международни събития.