Бившият президент на САЩ Роналд Рейгън (1981 - 1989) е направил расистки коментар по адрес на африкански делегации в ООН, наричайки ги "маймуни" и казал, че все още им е "неудобно да носят обувки".

Това става ясно от запис, който се появи в публичното пространство по-рано тази седмица, пише "Гардиън".

Рейгън е направил коментарите по време на телефонен разговор с бившия президент Ричард Никсън. През 1971 г. те са обсъждали гласуване в ООН за признаване на Китай вместо американския съюзник -Тайван. Тогава Никсън все още беше президент, а Рейгън - губернатор на Калифорния.

Двамата са обсъждали реакцията на делегацията на Танзания по време на гласуването. Делегатите са танцували в залата.

"Да гледаш това нещо по телевизията, както аз направих, да видиш тези, тези маймуни от тези африкански държави, по дяволите, все още им е неудобно да носят обувки", казал Рейгън пред Никсън, който избухнал в смях.

Първи публикува записа списание "Атлантик" в статия на Тим Нафтали, който ръководи Президентската библиотека и музей на Ричард Никсън от 2007 до 2011 г.

Нафтали пише, че разговорът между двамата бивши президенти е публикуван за първи път през 2000 г., но без расистките коментари, за да се "защити личното пространство на Рейгън". След смъртта на Рейгън през 2004 г. Нафтали поиска да се публикуват всички записи с Рейгън. Националните архиви публикуваха всички записи. Според Нафтали Рейгън е бил поддръжник на Тайван и е "презирал" ООН, настоявал е САЩ незабавно да напуснат световната организация.

Други записи показват, че Никсън е перифразирал коментарите на Рейгън, за да изрази същото мнение, но без да повтаря расисткия коментар. В последвал разговор с държавния секретар Уилям Роджърс Никсън разказал разговора си с Рейгън.

"Той гледа тези, ух, той каза, че тези, ух...тези канибали на телевизията миналата нощ, и той каза: "Господи, те дори не носят обувки, и тук в САЩ ще предадат съдбата си на това" и така нататък", казал Никсън.

Информацията е публикувана на фона на обвиненията срещу настоящия американски лидер Доналд Тръмп в расизъм.