Рейтингът на австралийския министър-председател Скот Морисън се срина на фонав на борбата на властите с бушуващите през последните месеци горски пожари, предаде "Ройтерс".

Според последното проучване на Newspoll, одобрението на премиера е спаднало с 8 пункта до най-ниското ниво, откакто той пое ръководството на Либералната партия през август 2018 година. 

Той бе изпреварен от лидера на лейбъристите Антъни Албанезе.

В проучването са участвали 1 555 души от сряда до събота.

В Австралия приканват повечето жители на щата Виктория да напуснат домовете си

В Австралия приканват повечето жители на щата Виктория да напуснат домовете си

Поне 5% от щата Виктория вече е изгоряла

Той бе атакуван яростно не само заради реакцията на безпрецедентна криза, но и заради семейна почивка на Хаваите точно по това време. Той призна по време на телевизионно интервю в неделя, че е направил някои грешки.

Припомняме, че "мегапожарът" в Австралия вече е под контрол след повече от 10 седмици борба с бедствието, обявиха от пожарната служба в щата Нов Южен Уелс.

Пожарът в планината Госпърс беше предизвикан от светкавица на 26 октомври и унищожи повече от половин милион хектара северозападно от Сидни.

Пожарът унищожи райони, включително и част от Сините планини, национален парк западно от Сидни.

От местната пожарна служба в Хоуксбъри написаха във "Фейсбук", че е отнело по-дълго време за потушаване на пожара заради неблагоприятни метеорологични условия. Пожарникарите обаче предупреждават, че сезонът на пожарите все още не е свършил и има земя, която може да изгори.

"Мегапожарът" в Австралия е под контрол след 10 седмици борба

"Мегапожарът" в Австралия е под контрол след 10 седмици борба

Пожарът в планината Госпърс беше предизвикан от светкавица на 26 октомври

Най-малко 27 души са загинали от началото на сезона на пожарите през септември 2019 г.

След като беше остро разкритикуван за възникналата криза, премиерът на Австралия Скот Морисън заяви, че климатичните промени са фактор за по-дългите, по-топлите и по-сухите летни сезони. Той намекна, че ще променят политиките с цел намаляване на емисиите.

През следващите 10 г. и след това ние ще живеем в много различен климат, ние трябва да докажем нашата гъвкавост, добави той.

"Гардиън" пише, че повече от 1700 жилища са унищожени от пожарите в Нов Южен Уелс, Виктория и Южна Австралия. Най-малко 4,9 милиона хектара са изгорели само в Нов Южен Уелс. Общо са опустошени 10,7 милиона хектара до 8 януари.