Израел нападна ЮНЕСКО във връзка с резолюция, която критикува разкопките в и около Стария град в Йерусалим, където има свещени места на евреите, християните и мюсюлманите, съобщава АП.

Резолюцията на ЮНЕСКО, подготвена от арабски държави и одобрена днес, призовава Израел, "окупационната сила", да прекрати "постоянните разкопки, тунелни работи и проекти в Източен Йерусалим", който е разглеждан от палестинците като столица на бъдещата им държава. Еврейската държава има претенции към целия град.

"Няма други народи по света, за които Йерусалим е толкова свещен и важен, колкото за еврейския народ", каза премиерът Бенямин Нетаняху на събитие във връзка с Деня на независимостта на Израел. Той подчерта, че ЮНЕСКО се "опитва да отрече тази проста истина".

Отдавна израелските археологически разкопки и инфраструктурни проекти в Стария град водят до напрежение.

Резолюцията на ЮНЕСКО потвърждава "важността на Стария град на Йерусалим и Стените за трите монотеистични религии", докато в същото време обвинява Израел, че предприема действия, които "променят или целят промяна на характера и статута на Свещения град".

Израел превзе Източен Йерусалим от Йордания по време на войната през 1967 г. Анексирането не е признато от международната общност.

Резолюцията, внесена от Алжир, Египет, Ливан, Мароко, Оман, Катар и Судан, беше одобрена от 22 страни членки, 10 гласуваха "против", а 23 се "въздържаха".

Израелският посланик в агенцията обяви, че тези, които подкрепиха резолюцията "трябва да се засрамят".

Миналата година ЮНЕСКО си навлече гнева, след като страни членки одобриха резолюция, която омаловажава еврейските връзки със свещени места в Йерусалим. Това принуди Тел Авив да прекрати сътрудничеството с агенцията.