Рибарски кораб се вряза в атомна подводница близо до бреговете на Камчатка, предаде Би Би Си.

Стратегическата подводница от руския Тихоокеански флот „Св. Георги Победоносец" е получила повреди по корпуса след сблъсъка с кораба „Донец".

Инцидентът е станал на 21 септември, но информацията беше огласена ден по-късно.

Подводничарите смятат, че вината изцяло е на гражданския плавателен съд. По думите им, екипажът на „Донец" е бил пиян.
Военните моряци твърдят, че подводницата е била над водата, с включени навигационни светлини.

Според представител на морския спасително-координационен център на Русия, цитиран от агенция „ИТАР-ТАСС", корабът „Донец" се е сблъскал с „подводен обект, към който не е имал видимост технически и визуално".

Агенция „Новости" цитира версия, според която гражданският плавателен съд е извършвал маневра, за да се размине с траулера "Кормчий" и не е забелязал подводницата.

При инцидента няма пострадали. Според официална информация от Тихоокеанския флот на Русия, повредите по корпуса на подводницата са незначителни.

Междувременно радио „Ехото на Москва" съобщи, че вследствие на сблъсъка е била пробита баластна цистерна, намираща се между външния „лек" корпус и същинския вътрешен корпус. Външният служи за придаване на обтекаема форма на подводницата и е ня защитава от физически въздействия.

Подводницата „Св. Георги Победоносец" носи на борда си торпеда и междуконтинентални балистични ракети с атомни бойни глави.