Американският министър на енергетиката Рик Пери е подал оставка.

На 17 октомври президентът  Доналд Тръмп потвърди, че Пери напуска поста в края на годината. По-рано в медиите се появи информация, че Пери е призовал Тръмп да проведе телефонния разговор от 25 юли с Володомир Зеленски, в който нееднократно е настоял за разследване срещу Байдън.

Дан Брулет ще заеме поста на Пери. Кандидатурата му вече бе подкрепена от Сената. 

От 2017 година той бе зам. министър. 

Рик Пери отказва да свидетелства по делото срещу Тръмп

Рик Пери отказва да свидетелства по делото срещу Тръмп

Като причина се изтъква затвореното заседание и невъзможността да присъства адвокат

Припомняме, че през ноември Пери отказа да свидетелства по делото за отстраняване от власт на президента Доналд Тръмп.

Той бе призован да се яви пред закрито заседание на комисиите на Камарата на представителите, които разследват Тръмп, но няма да го направи, заяви говорител на енергийния департамент в петък, цитиран от "Ройтерс".

Като причина се изтъква затвореното заседание и невъзможността да присъства адвокат. Трябва да се промени това правило, ако искат Пери да свидетелства, се казва в изявлението.

Това е първият министър от кабинета, призован да свидетелства пред комисиите

Припомняме, че през октомври Пери вече отказа да предостави на Конгреса свързани с Украйна документи, поискани в рамките на разследването за импийчмънт.

На 10 октомври беше издадена призовка, задължаваща Пери да предоставиш информация за собствената му роля в усилията на президента Доналд Тръмп да убеди украинския държавен глава Володимир Зеленски да разследва сина на бившия вицепрезидент Джо Байдън - сега потенциален конкурент на Тръмп за президентския пост.

Рик Пери отказа да предостави на Конгреса документи по скандала с Украйна

Рик Пери отказа да предостави на Конгреса документи по скандала с Украйна

Голяма част от информацията била секретна...

Заместничката на Пери - Мелиса Барнисън, тогава изпрати писмо до свързаните с разследването комисии в Конгреса, в което се казва, че процедурата не е юридически издържана и че по-голямата част от поисканата информация има поверителен характер.

Според американското законодателство, предоставянето на документи, поискани в рамките на разследване за импийчмънт е задължително. Отказът те да бъдат предоставени представлява възпрепятстване на правосъдието.