Премиерът Бойко Борисов и външният министър Даниел Митов ще участват на 15 февруари в Срещата на върха на Вишеградската група, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Форумът се провежда в Прага и на него ще бъде отбелязана и 25-годишнината от учредяването му.

На срещата в Прага държавните и правителствени ръководители на Унгария, Полша, Чехия и Словакия ще обсъдят мерки за защита на външните граници на ЕС. На форума са поканени премиерът Борисов и президентът на Република Македония Георге Иванов.

Очаква се българският премиер да се срещне с чешкия си колега Бохуслав Соботка, гласи информацията на МС.

Сериозни рискове за България видя в предстоящата среща в Прага евродепутатът Светослав Малинов. Пред БНР той припомня, че това обсъждане предхожда срещата на върха на ЕС. Ако нашето присъствие там не се ограничи само с наблюдателски и информативни функции, е твърде рисковано и може да ни навреди, заяви вродепутатът Светослав Малинов.

"Ако започнем активно да участваме в отделната политика на Вишеградската четворка това ще бъде лошо за България", предупреди той. Според него, страната ни не бива да поема никакви ангажименти след участието си в този формат на срещата.

Тези държави имат сериозна опозиция срещу част от мерките, които са добри за България и не могат да представят убедителна алтернатива като общоевропейско решение, твърди Малинов.