Заместник главният прокурор Род Розенстийн, който надзирава разследването за намеса на Русия на президентските избори в САЩ, ще напусне Министерството на правосъдието през следващите седмици, съобщават няколко американски медии, цитирани от "Ройтерс".

Тръмп: Няма да уволня Род Розенстийн

Тръмп: Няма да уволня Род Розенстийн

"Не, няма, не", отговори Тръмп

Розенстийн ще се оттегли, след като номинацията на президента на САЩ Доналд Тръмп за главен прокурор поеме ведомството.

Род Розенстийн надзирава воденото от специалния прокурор Робърт Мълър разследване за възможна руска намеса на изборите през 2016 г. и за връзки на Москва с кампанията на Тръмп.

Белият дом подготвя уволнението на Род Розенстийн

Белият дом подготвя уволнението на Род Розенстийн

Според някои източници, той вече е подал оставка…

Предишният главен прокурор Джеф Сешънс, който подкрепяше Тръмп по време на президентската кампания, се дистанцира от разследването.

Уилям Бар е номинацията на Тръмп за наследник на Сешънс, който беше уволнен малко след междинните избори през ноември. Бар ще бъде изслушан пред правната комисия към Сената през следващата седмица, а след това номинацията му ще бъде гласувана в пленарна зала.

Розенстийн е искал отстраняване на Тръмп поради непригодност
Обновена

Розенстийн е искал отстраняване на Тръмп поради непригодност

Той е предложил тайно да се записват разговорите на Тръмп

ABC News съобщава, позовавайки се на множество източници, които са запознати с плановете на Розенстийн, че заместник главният прокурор ще напусне поста през следващите седмици, след като Бар бъде одобрен за главен прокурор. Fox News също разпространява новината, позовавайки се на източници от правосъдното министерство. CNN също предаде, че Розенстийн се оттегля.