Пет мюсюлманки с бурки не са били пуснати да влязат в сградата на детска градина заради дрехите си. Случаят е от град Бонифачо на френския остров Корсика.

Родителите, които не са допуснали жените с бурки, са били възмутени от това, че на децата им не е позволено да носят кръстчета на вратовете си, докато в детската градина без проблем влизат забулени жени, пише BBC.

Според законите на Франция децата и преподавателите в учебните заведения нямат право да носят религиозни символи и дрехи, демонстриращи религиозната им принадлежност. Тази забрана не се разпростира върху родителите, посещаващи училищата.

В Южна Франция след нападението в Ница, което взе живота на 86 души, се наблюдава ръст в напрежението между местните жители и местните мюсюлмански общности.

През юли месец около 30 града и селища във Франция въведоха забрана за носене на буркини на плажа. Висшия административен съд отмени забраната, но някои от местните парламенти отказаха да се подчинят на това.

През 2011 година Франция беше първата европейска страна, която забрани носенето на бурки (никаби) на обществени места. Забраната обаче не се разпрострира върху други мюсюлмански дрехи