Премиерът на Великобритания Борис Джонсън призова за прекратяване на враждебните действия по време на телефонен разговор с иранския президент Хасан Рохани, съобщава "Скай нюз", позовавайки се на говорителя на правителството.

Телефонният разговор е продължил 20 минути.

Снимка показва Тръмп в ситуационната зала в нощта на иранската ракетна атака

Снимка показва Тръмп в ситуационната зала в нощта на иранската ракетна атака

Белият дом предостави снимката на CBS News

Говорителят отбеляза, цитиран от "Ройтерс", че Джонсън е подчертал ангажимента на Лондон към иранската ядрена сделка.

"Премиерът разговаря с президента на Иран Рохани тази сутрин. Те обсъдиха ситуацията в региона след смъртта на Касем Солеймани и премиерът призова за прекратяване на враждебните действия", обяви говорителят.

Конгресът с опит да попречи на Тръмп да започне война с Иран

Конгресът с опит да попречи на Тръмп да започне война с Иран

Днес демократите в Камарата на представителите ще гласуват резолюция за военните пълномощия

"Премиерът подчерта ангажимента на Великобритания към ядреното споразумение и към продължаващия диалог за предотвратяване разпространението на ядрени оръжия и намаляване на напрежението", каза още представителят.

"Ако не бяха усилията на генерал-лейтенант Касем Солеймани, нямаше да се радвате на безопасност в Лондон днес", заявил Рохани по време на телефонния разговор с Джонсън, предаде иранската медия Mehr. Рохани призова британското правителство сериозно да обмисли позицията си относно убийството на Солеймани.

Иран пусна видео с изстрелването на ракетите към базите на САЩ

Иран пусна видео с изстрелването на ракетите към базите на САЩ

Видеото показва приготовленията в непозната подземна ракетна база на Ислямската република

"Ако САЩ направят още една грешка, ще получат много опасен отговор", предупредил Рохани. Според него терористичните действия на САЩ са сериозна заплаха за регионалната сигурност. Той смята, че американците и Белият дом не познават региона, а причината за всички проблеми в Близкия изток са свързани с изтеглянето на САЩ от ядрената сделка и незаконните им действия.

Във вторник Иран изстреля повече от дузина балистични ракети към бази в Ирак с американски войници. Нападението беше в отговор на убийството на иранския генерал Касем Солеймани в Багдад.