Изправен пред множество бивши генерали, които обмислят да участват на президентските избори на 18 юни, иранският държавен глава Хасан Рохани ги посъветва да не се впускат в политиката, информира ДПА.

"Ясно е, задължението на нашите въоръжени сили не е само от военно естество, но също и да не се месят в политиката", предупреди Рохани и подчерта, че работата на армията е да защитава суверенитета на държавата и правителството, избрано от народа.

Иран разкри самоличността на извършителя на саботажа в Натанз
Обновена

Иран разкри самоличността на извършителя на саботажа в Натанз

Реза Карими, извършителят на този саботаж...е установен

Няколко бивши военнослужещи вече обявиха, че ще се кандидатират за участие на президентските избори. Има все повече опасения сред реформаторите от лагера на Рохани, че военно правителство може да поеме контрол над страната. Но няма конституционни пречки пред такива кандидати. Само военнослужещи на активна служба нямат право да участват в политиката.

Лагерът на Рохани все още не е издигнал кандидат. Хасан Рохани не може да се кандидатира, тъй като това е вторият му и последен мандат.

Две имена се спрягат от реформаторите като потенциални кандидати: бившият президент Мохамад Катами и външният министър Мохамед Джавад Зариф. Но на Катами му е забранено да се кандидатира, защото е в "черен списък", след като публично критикува изборите през 2009 г. Зариф пък не проявява интерес да се впуска в битката за президент.

Иран се похвали, че вече обогатява уран с концентрация от 60%

Иран се похвали, че вече обогатява уран с концентрация от 60%

Мохамед Багер Галибаф направи съобщението в "Туитър"

Политически наблюдатели смятат, че изборите могат да бъдат решени по-малко от това какви кандидати участват и повече от американската политика към САЩ. Ако администрацията на Джо Байдън отмени международни санкции срещу Ислямската република, вероятно ще е в полза на реформаторите. Ако санкциите останат, увеличават се шансовете за победа на твърдолинейните и генералите.