Двама пакистанци и един сириец са пострадали при нападения в Кьолн, обяви германската полиция, цитирана от Ройтерс и „Франс прес”.

Именно в същия град в Германия бяха подадени стотици жалби за сексуални посегателства и кражби по време на посрещането на Нова година в центъра на града. Полицията е насочила усилията си към бежанци и мигранти. Нападенията срещу жени доведоха до бурен дебат в страната и Европа относно политиката на отворени врати на германския канцлер Ангела Меркел.

Местният вестник Express отбелязва, че нападателите са членове на рокерски и хулигански групи, които чрез „Фейсбук” са организирали среща в центъра на германския град, за да започнат „преследване” на чужденци.

Кьолнската полиция обяви, че група от около 20 души е нападнала шестима пакистанци в неделя вечерта. Двама от тях са пострадали. Минути по-късно при друг инцидент група от петима души е атакувала и е ранила 39-годишен сирийски мигрант, уточняват от полицията.

Днес регионална парламентарна комисия в провинция Северен Рейн-Вестфалия ще разпита полицията и други служби за случилото се на Нова година.

По-късно тази вечер антиислямското политическо движение ПЕГИДА ще проведе демонстрация в източния германски град Лайпциг.