Руската космическа агенция "Роскосмос" обвини Доналд Тръмп, че е създал основа за превземане на други планети, като подписа указ, очертаващ политиката на САЩ за комерсиален добив в космоса, съобщава "Ройтерс"

Изпълнителната заповед, за която "Роскосмос" каза, че нарушава възможностите за международно сътрудничество в космоса, бе подписана в понеделник.

Тръмп иска да сондира на Луната

Тръмп иска да сондира на Луната

Нова инициатива на Белия дом

САЩ ще се стремят да договарят "съвместни изявления и двустранни и многостранни договорености с чуждестранни държави по отношение на безопасни и устойчиви операции за публично и частно използване на космическите ресурси".

В него се казва, че гражданите на САЩ трябва да имат право да се занимават с такава дейност и че "космическото пространство е юридически и физически уникален домейн на човешката дейност и САЩ не разглеждат това като глобална общност".

"Роскосмос" коментира, че заповедта поставя Съединените щати в противоречие с представата за космоса, принадлежащ на цялото човечество.

Русия и Китай планират да си сътрудничат в проучването на Луната

Русия и Китай планират да си сътрудничат в проучването на Луната

Както и в проучването на далечния космос

"Опитите за експлоатация на космическото пространство и агресивните планове за реално завземане на територии на други планети едва ли са курс към ползотворно сътрудничество", се казва в изявлението.

Отношенията между Русия и Съединените щати са най-лоши след Студената война, но сътрудничеството в областта на космоса продължи, въпреки разривите във всичко, от Украйна до обвинения в намеса на избори.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че "всеки опит за превземане на космоса под една или друга форма - и сега ми е трудно да кажа дали това може да се разглежда като опит за приватизация на космоса - би бил неприемлив".

НАСА приоритизира космическата сигурност и изследва безопасно Луната и Марс

НАСА приоритизира космическата сигурност и изследва безопасно Луната и Марс

Токио и Вашингтон разширяват своя съюз на фона на нарастваща активност на Китай