До края на 2017 година в Румъния ще пристигне първата система за противовъздушна отбрана "Пейтриът". Страната ще закупи от САЩ и 10 бронетранспортьора "Пираня". Това е станало ясно от изявление на министъра на отбраната на Румъния Михай Фифор, съобщи Money.bg

Системите "Пейтриът" ще струват на северната ни съседка около 4 млрд. долара. Спрямо договорката между двете страни Румъния ще изплаща сумата на вноски. Поддръжката на системата ще се извършва в Румъния.

САЩ са твърдо зад чл. 5 от НАТО

САЩ са твърдо зад чл. 5 от НАТО

Другите страни започват да осъзнават

До края на годината трябва да приключат и преговорите с компанията General Dynamics за покупката на първите 10 бронетранспортьора "Пираня". Те също ще бъдат поддържани от румънски компании.

Според Фифор с тези партньорства ще се подобри и румънската отбранителна индустрия. Страната преговаряла и за покупката на 36 изтребителя F-16, които ще бъдат купени директно от САЩ.

САЩ и НАТО пуснаха ПРО щита в Румъния

САЩ и НАТО пуснаха ПРО щита в Румъния

В присъствието на шефа на НАТО и американски зам. военен министър

Северната ни съседка вече купи първите си 12 американски бойни самолета от Португалия. Сделката на стойност 628 млн. евро бе подписана на 30 септември 2013 г.

Първите 6 изтребителя бяха доставени в края на септември 2016 г., следващите 3 през декември същата година. През следващата седмица в Румъния ще бъдат доставени и последните три изтребителя F-16 Fighting Falcons.

Ген. Бен Ходжис: Народите на България и Румъния трябва да са уверени във възможностите на армиите си

Ген. Бен Ходжис: Народите на България и Румъния трябва да са уверени във възможностите на армиите си

Черно море е границата между НАТО и Русия...