Румъния има голямо желание да придобие системата за противоракетна отбрана Iron Dome ("Железен купол") от Израел, твърдят източници след посещението на румънския министър на отбраната Василе Динку в Израел миналата седмица. Ако сделката се осъществи, членката на НАТО Румъния ще стане първата европейска страна, която ще закупи системата, съобщава "Аарец".

Откакто влезе в отбранителния арсенал на Израел през 2011 г., Iron Dome доказа своята стойност в много битки срещу Газа. Всяка батарея струва около 150 милиона долара, а всяка ракета прехващач - 50 000 долара.

Но Израел не успя да пусне системата на пазара, като продаде само две на армията на САЩ за 373 милиона долара. Смята се, че американците не се интересуват от повече.

Според потвърдени доклади, Азербайджан също е придобил Iron Dome. Редица държави - Сингапур, Канада, Южна Корея, Индия, Финландия, Словакия и Чехия - закупиха радарния компонент.

Въпреки че Iron Dome е плод на идеите на израелското министерство на отбраната и отбранителните изпълнители, той по същество се превърна в съвместен проект със Съединените щати. Израел инвестира 232 милиона долара в развитието му, като американците, чрез разпределения от Конгреса, инвестират четири пъти повече.

Така че всяка продажба на Iron Dome изисква одобрението на Вашингтон.

Производството на ракетите също е съвместен проект - на Rafael Advanced Defense Systems и американската компания Raytheon. Разходите за разработка възлизат на около 4 милиарда долара. Източници казват, че шансовете за сделка с Румъния са много добри.

В интервю Динку отказа да обсъжда "Железен купол", но коментира, че Румъния е нетърпелива да подпише подобрени споразумения за сътрудничество в областта на сигурността с Израел. "Искаме да подобрим нашето военно сътрудничество и сътрудничество в областта на сигурността с Израел в много области", каза той.

Конгресът отпуска на Израел 1 млрд. долара за системата „Железен купол“

Конгресът отпуска на Израел 1 млрд. долара за системата „Железен купол“

420 конгресмени гласуваха "за" законопроекта...

"Искаме да научим от Израел как да подобрим военната медицина на фронтовата линия. Поради своя опит Израел има най-добрите познания по темата. Искаме да донесем израелските технологични знания и иновации в Румъния. Нашата военна индустрия е старомодна. И открих, че Израел, за разлика от други, е страна, която не просто иска да продава военно оборудване, но също така иска да получи лиценз за производството му в Румъния и това е много важно за нас. Това ще ни позволи да изнасяме оръжейните системи за НАТО."

През последния четвърт век продажбите на оръжие от Израел на Румъния се оценяват на над 1 милиард долара. Динку, 60-годишен социалдемократ, е министър на отбраната от близо година. Това е второто му посещение в Израел, но първото на сегашната му позиция.

Още преди падането на комунизма в Румъния през 1989 г. с екзекуцията на диктатора Николае Чаушеску и съпругата му Елена, Румъния има специални отношения за сигурност и разузнаване с Израел. Тези връзки се затегнаха през последните десетилетия. "Сега имаме осем споразумения за покупка с израелски компании, включително Elbit и Rafael", каза Динку.

Тези споразумения доведоха до изграждането на четири фабрики в Румъния, в които работят 800 души, които произвеждат части за дронове, кули и електронно оборудване. Връзките между двете страни също доведоха до съгласието на Румъния израелските военновъздушни сили да тренират в небето на Румъния, за да симулират удар срещу Иран. Такива учения се провеждаха в Турция, докато президентът Реджеп Тайип Ердоган не ги прекъсна.

Динку коментира, че страната му възнамерява да подпише споразумения за сътрудничество в областта на сигурността, които ще позволят на израелските и румънските военни да провеждат съвместни маневри.

Румъния иска да купи френски подводници и хеликоптери

Румъния иска да купи френски подводници и хеликоптери

Страната е извлякла поуки от случващото се в Украйна

Преди това Elbit модернизира руските МиГ-29, "но Румъния се интересува от западно оборудване", каза Динку. МиГ-29 ще бъдат извадени от въоръжение след около година.

С одобрението на Америка Румъния е купила 17 F-16 от Португалия и 32 от Норвегия. Израел също имаше желание да продаде малко на Румъния, но Динку казва, че това няма да се случи: Румъния има за цел да придобие следващото поколение американски изтребители - F-35.

Все пак Румъния смята Израел за входна точка за западните технологии. Динку казва, че Elbit Systems има добри шансове да спечели в три текущи търга, проекти, включващи електронна война, радари и дронове. Той коментира, че неговото правителство има за цел да увеличи сътрудничеството с Израел, като предвижда съвместни маневри и подобрено сътрудничество между Мосад и службата за сигурност Шин Бет с техните румънски колеги - което според него вече е много добро.

Когато попитах Динку, кой представлява потенциална заплаха за Румъния, отговорът му беше недвусмислен: Русия. "Дори и да не е пряка заплаха", каза той. "Ние сме част от колективната отбрана на НАТО и действаме в тази рамка. Трябва да се защитаваме."

Пет хиляди военнослужещи на НАТО в момента са разположени в Румъния. Самолети на НАТО патрулират в небето над Румъния, която граничи с Русия и Украйна. Войната до нейния североизток е най-чувствителната тема за Румъния.

В началото на интервюто Динку даде да се разбере, че президентът Клаус Йоханис му е казал да не говори за войната на Русия срещу Украйна. Въпреки това станалата публична информация показва, че Румъния - заедно с Полша, Словакия и балтийските държави - е важен играч в транзита на оръжия за Украйна. Войната се появи в разговорите на Динку с министъра на отбраната Бени Ганц.

Но впечатлението остава същото. Политиката на Израел е да седи на "оградата". С други думи, дори при премиера Яир Лапид, Израел казва: Ние сме част от Запада. Купете оръжие от нас, но не очаквайте да подкрепим вашата политика и стратегия.

И Румъния ще купува турски бойни дронове

И Румъния ще купува турски бойни дронове

Страната увеличава разходите за отбрана през 2023 г.