Румъния планира да закупи три системи безпилотни летателни апарати (UAV) от турската компания "Байкар", заедно с логистична поддръжка за около 300 милиона долара без ДДС, съобщи правителството, цитирано от "Ройтерс".

Министерство на отбраната на страната заяви, че е поискало одобрение от румънския парламент за започване на тръжния процес за придобиване на 18 дрона Bayraktar TB2 за своите сухопътни сили като част от целите на страната и НАТО.

От ведомството поясняват, че процедурата за закупуване на летателните апарати ще започне тази година в зависимост от възможностите за финансиране.

Румъния, която е член на НАТО от 2004 г., планира да увеличи разходите за отбрана до 2,5% от БВП през следващата година от настоящите 2%, обяви президентът Клаус Йоханис през март в отговор на руската инвазия в Украйна.

Втора ръка Ф-16 от Норвегия подсилват Румъния

Втора ръка Ф-16 от Норвегия подсилват Румъния

Сделката е за 32 изтребителя за 454 млн. евро

В страната, която споделя 650-километрова граница с Украйна, е разположена американска система за отбрана от балистични ракети, а от тази година на нейна територия е разпределена и постоянна бойна група на Алианса.

Румънското правителство вече одобри законопроект за закупуване на 32 изтребителя F-16 втора ръка от Норвегия.

Френската компания Naval Group и румънската Santierul Naval Constanta все още не са финализирали сделката за продажба на морски корвети Gowind на Румъния, както и за ремонт на две фрегати за общо 1,2 милиарда евро - нещо, което може да се случи през септември.

Най-големият договор за доставка на страната до момента е за американска ракетна система земя-въздух Raytheon Patriot на стойност 4 милиарда евро, като първите доставки по този договор бяха осъществени през 2020 г.

Бойните дронове TB2 бяха от изключителна полза на украинските сили, които с тях успяха да унищожат руски артилерийски системи и бронирани превозни средства. Дроновете TB2, които също бяха използвани при конфликтите в Сирия, Ирак, Либия и Нагорни Карабах, сега оглавяват износа на Турция в областта на отбраната.

Румъния иска да купи френски подводници и хеликоптери

Румъния иска да купи френски подводници и хеликоптери

Страната е извлякла поуки от случващото се в Украйна