Румънското правителство одобри придобиването на 32 изтребителя втора ръка F-16 от Норвегия за 454 млн. евро (473 млн. долара) без ДДС, съобщиха от Министерството на отбраната в Букурещ, цитирано от АП.

Сделката ще позволи на Румъния да изтегли от употреба съветските изтребители МиГ-21, се казва в съобщение на министерството на отбраната.

Министерството на отбраната очаква, че Румъния ще използва самолетите в продължение на поне десет години.

Франция разгръща ПВО в Румъния

Франция разгръща ПВО в Румъния

За защита на бойно поле и тактически обекти от крилати ракети, дронове и тактически балистични ракети

Румънският парламент даде зелена светлина за придобиването в края на 2021 г.

В момента Румъния разполага с флот от 17 бойни самолета F-16, всички закупени от Португалия. Самолетите са с конфигурация M5.2R и ще бъдат модернизирани до конфигурация M6.X, добави министерството.

През февруари президентът Клаус Йоханис заяви, че Румъния планира да закупи самолети F-35 на Lockheed Martin като част от програмата за модернизация на военновъздушните си сили.

Румъния ще лети с МиГ-21 още година

Румъния ще лети с МиГ-21 още година

Страната ускорява планираната покупка на употребявани F-16 от Норвегия

През март Йоханис обяви, че след руската военна агресия срещу съседна Украйна Румъния трябва да увеличи разходите си за отбрана от 2% на 2,5% от брутния вътрешен продукт.

Румъния, която се присъедини към НАТО през 2004 г., заяви, че планира да похарчи общо 9,8 млрд. евро до 2026 г., за да увеличи отбранителните си способности.