Румъния направи обратен завой по отношение на църквите и предстоящите Великденски празници, съобщават местни медии и "Политико".

Полицията няма да участва в разпространяването на Благодатния огън до поклонниците от името на Румънската православна църква на Великден, обяви вътрешният министър Марчел Вела.

Вече 357 жертви на коронавируса в Румъния

Вече 357 жертви на коронавируса в Румъния

Заразените са общо 6 879 души

Той отбеляза, че Министерството на вътрешните работи е променило условията на споразумението с Румънската православна църква, представлявана от патриарх Даниил. Ведомството подчертава, че протоколът е преразгледан с оглед на последните прогнози на специалистите относно разпространението на коронавируса в Румъния.

Първоначалното споразумение, което министър Вела обяви във вторник, включваше изключения за някои ограничения, наложени в борбата с вируса. Споразумението беше остро критикувано, включително и от президента Клаус Йоханис, който поиска правителството да го преразгледа и призова румънците да си останат по домовете на Великден, за да се избегнат още погребения след празниците.

Румъния удължи извънредното положение до 15 май

Румъния удължи извънредното положение до 15 май

В Румъния заразените с коронавирус са близо 7000, а починалите са 332

Според новото споразумение християните няма да могат да отидат на черква в петък и събота, за да си вземат от обредния хляб. Също така няма да могат да излязат от домовете си, за да си вземат от Благодатния огън.

Вместо това представители на църквата и доброволци ще ходят от врата на врата, за да занесат от обредния хляб и от огъня на вярващите. Обредният хляб ще бъде раздаден в петък, събота и неделя, докато Благодатният огън ще бъде разпространен в събота вечерта от 20,00 часа местно време, обяви Вела.

Тези, които живеят в жилищни кооперации, ще трябва да изберат един човек, който ще е отговорен за разнасянето на хляба и огъня в сградата.

Министърът уточни, че няма да се позволява на хората да присъстват на Великденската служба нито в църквата, нито отвън.

Поне 10 новородени в Румъния са заразени с коронавирус

Поне 10 новородени в Румъния са заразени с коронавирус

Заразил ги е медицинският персонал

Междувременно днес румънският парламент с голямо мнозинство подкрепи удължаване на извънредното положение с един месец. Парламентът задължи правителството да представя доклад за всички мерки всяка седмица и също така ограничи правомощията на правителството да приема военни укази.

В Румъния има повече от 7200 заразени с коронавирус и 387 починали.

Вчера стана ясно, че православните християни в Северна Македония и Сърбия се готвят за Великден със затворени църкви.

Припомняме, че в България църквите няма да бъдат затваряни по време на Великденските празници.