Фискалният кодекс ще бъде изменен тази година след дебат с бизнес общността, синдикатите, академичните среди и със съдействието на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ), съобщи министърът на финансите Адриан Качиу, съобщава "Романиа инсайдър".

Всички промени, набелязани от министър Качу, са насочени към увеличаване на бюджетните приходи. В областта на имущественото облагане, лицата, които имат няколко апартамента, могат да плащат повече. Също и тези, които имат повече от две коли.

Министърът се позова на въвеждането на прогресивното облагане, опростяването на отчета за доходите.

"Не мисля, че е нормално да имаш един и същ данък, ако имаш повече от един имот или кола за семейство. Бих предложил допълнително облагане, започвайки с третата кола, да не е прекомерно. Но след анализ и диалог, може да се наложи постепенно увеличение от втория автомобил", каза министърът.

"Идеята е да засилим съществуващите данъци, говорим за по-широкото данъчно облагане. Ще направим анализ на фискалния режим. (...) Смисълът на фискалното улеснение е да стимулира икономиката. Но има улеснения които изкривят пазара, тук давам пример с ваучерите. Трябваше да се намесим, защото ваучерите бяха предназначени за нашите собствени служители. Те бяха дошли да се използват по-широко", каза министър Качиу.