Премиерът на Румъния Лудовик Орбан обеща училищата да отворят през септември при стриктни хигиенни правила, докато в същото време страната продължава да се бори с увеличение на новите случаи на коронавирус, информира АФП.

"Нашето решение е ясно, училищата ще започнат от 14 септември", каза Орбан пред парламента.

Румъния надхвърли 50 000 заразени с новия коронавирус

Румъния надхвърли 50 000 заразени с новия коронавирус

От началото на епидемията са починали 2 343 души

Той обяви, че учениците, учителите и другият училищен персонал ще трябва да носят маски и че навсякъде и по всяко време трябва да има дезинфектанти.

Румъния затвори училищата, детските градини и университетите през март, за да спре разпространението на коронавируса и впоследствие реши да ги остави затворени до края на учебната година.

Оттогава Румъния регистрира увеличение на случаите, като в сряда е регистриран нов дневен рекорд от 1415 случая за последните 24 часа.

До момента 65 177 са заразените с коронавирус в Румъния и 2807 души са починали.

Коронавирус: Рекорден брой пациенти в интензивните отделения в Румъния

Коронавирус: Рекорден брой пациенти в интензивните отделения в Румъния

377 души са в критично състояние

Орбан поясни, че местните власти могат да решат да оставят някои училища затворени, ако има повече от три нови случая на 1000 души в определен район. В този случай учениците ще трябва да присъстват на учебните занятия дистанционно.

Премиерът обаче призна, че стотици хиляди румънски деца нямат достъп до компютър и 20% от училищата нямат интернет.

Правителството обеща да купи 250 000 таблета за тези ученици, които не могат да си позволят, но според неправителствени организации ще са необходими няколко пъти повече от тази цифра, за да помогнат на всички деца без достъп до компютър.

Междувременно социалдемократите обявиха, че планират да внесат вот на недоверие срещу правителството на Орбан следващата седмица заради провал на властите да ограничат епидемията.