Румънската православна църква призова вярващите да разчитат на своя "даден от Бог" здрав разум и "да игнорират циничните конспиративни теории" за коронавируса, съобщават медиите в Румъния и "Универсул".

В най-сериозното си послание до момента говорителят на църквата Василе Банеску каза в сряда: "Не е нужно да сте лекар, за да разберете, че здравните власти трябва да бъдат уважавани като всеки друг вид професионален или морален авторитет".

Той каза, че авторитетът се оспорва и подкопава от някои хора "без никакво уважение". "Тези хитреци, които са алергични към истината, са цинично маскирани като борци за свобода, те са без отговорност... и говорят за правото на мнение и абсурдното т. нар. право на лична реалност".

Стотици хора с Covid-19 умират всеки ден по време на последната смъртоносна вълна от Covid-19. Процентът на ваксиниране, който се повиши през последните седмици, все още е един от най-ниските в Европейския съюз, въпреки широкото разпространение на ваксини.

Скептицизмът относно ваксините е подтикнат от недоверие към властта, което от своя страна се подхранва от конспиративни теории за ваксини в социалните медии и другаде.

България и Румъния остават без легла за пациенти с Covid

България и Румъния остават без легла за пациенти с Covid

Болниците и моргите в Румъния са пред колапс, слабата ваксинация в двете страни е заради конспиративни теории

"Това е една от основните причини румънското общество да е без кормило и един от признаците на морален упадък на всяко общество", се казва в категоричния упрек към широко разпространените теории на конспирацията и антиваксъри.

"Това е симптом на "фаталната болест" на общността... върху който процъфтява гангрената на популизма, беззаконието и суицидното разстройство."

Той каза, че теоретиците на конспирацията използват софистика или заблуди, за да разпространяват фалшиви, плашещи съобщения, а вярващите трябва да използват собствената си основна интелигентност.

"Не е сложно за разбиране относно медицинската наука, което те кара естествено да слушаш лекаря, когато си болен или дори преди, същественият здрав разум, даден от Бога".

"Разбира се, като всеки дар, даден от Бога, той се култивира, усъвършенства се, с интелигентност и усилия. Имаме го в различна степен, но това е дар за хората да се адаптират към реалността."

Около 87% от румънците принадлежат към Румънската православна църква. Свещениците имат влияние особено в селските райони.

Дания изпрати лекари и сестри да помагат в Румъния с тежко болни пациенти от COVID-19

Дания изпрати лекари и сестри да помагат в Румъния с тежко болни пациенти от COVID-19

По искане на Румъния за медицинска помощ по Европейския механизъм за гражданска защита