Румънският министър на правосъдието предлага сериозни реформи в съдебната система, която президентът нарече атака срещу върховенството на закона, която ще върне страната с десетилетие, съобщава Ройтерс.

Румъния се смята за една от най-корумпираните държави в ЕС и Брюксел следи съдебната и система.

Опитите на управляващата коалиция на социалдемократите и партньорите им от АЛДЕ да отслабят натиска срещу корупцията на високо равнище предизвикаха най-големите улични протести в страната от десетилетия в началото на годината.

Министърът на правосъдието Тудорел Туеде предложи днес да се промени начина, по който главните прокурори се назначават и да се създаде специална прокуратура за престъпления, извършени от магистрати.

"Предложенията ... представляват атака срещу върховенството на закона, независимостта и правилното функциониране на съдебната власт, както и борбата с корупцията", заяви в изявление президентът Клаус Йоханис.

"Ако тази комбинация от мерки бъде приета от правителството и одобрена от парламента, усилията на Румъния за повече от 10 години ще бъдат унищожени и съдебната система ще се върне във времена, в които е подчинена на политиците".

Според румънското законодателство президентът назначава главни прокурори, които са предложени от министъра на правосъдието, и получават необвързващо одобрение от Висшия Съдебен Съвет, като главен защитник на съдебната независимост.

Туеде също така предложи министърът на правосъдието, който е назначен политически, да поеме контрола върху звеното за съдебна инспекция. Според анализатори и магистрати това би довело до политическа намеса в съдебната система.

Кабинетът на главния прокурор заявява, че тези предложения са сигнал за тревога и добави, че не са били консултирани с прокурорите.

Туеде отказва да отговоря на въпроси, но заявява пред репортери, че предложенията са "в рамките на нормални и необходими параметри за върховенството на закона".

Предложенията ще бъдат изпратени до ВСС на Румъния за становище, преди да бъдат представени на правителството и в крайна сметка на парламента за одобрение.