Президентът на Румъния Клаус Йоханис номинира лидера на Националната либерална партия (PNL) Людовик Орбан за премиер на страната след вота на недоверие, който свали правителството на министър-председателя Виорика Дънчила от Социалдемократическата партия, съобщават местни медии.

Орбан е номиниран след консултации на президента с всички парламентарно представени партии.

Падането на правителството дава шанс на Румъния

Падането на правителството дава шанс на Румъния

След три години на власт и трима провалили се премиери...

"Надявам се, че всички политически актьори могат да осъзнаят факта, че ние сме в политическа криза и че колкото по-бързо стигнем до добро решение, толкова по-добре", обяви Йоханис на пресконференция с Людовик Орбан.

"Вярвам, че новото правителство веднага трябва да встъпи в длъжност, за да изпълни няколко задачи: организиране на президентските избори, приемане на бюджета за 2020 г. и приключване на бюджет 2019. Очаквам още много неща от правителството на Орбан и съм сигурен, че ще направят най-доброто за едно успешно преходно правителство", добави президентът.

Според конституцията Орбан има 10 дни да представи програмата на правителството и кабинет пред парламента, които трябва да бъдат подложени на гласуване. Новото правителство се нуждае от най-малко от 233 гласа в 465-местния парламент, за да бъде потвърдено.