Полицията във Франция разкри нов вид кражба от банкомат, пише френският вестник Le Figaro.

Банда румънци в рамките на няколко седмици е успяла да открадне за 12 пъти няколко хиляди евро от банкомати в страната, като е използвала малка виличка за хранене.

Кражбите са били предимно от банкомати на Спестовна каса (Caisse d'épargne). Нейни представители опровергаха публикувана информация във френския вестник „Паризиен", че са отмъкнати над 1 милион евро. Те смятат, че споменатата цифра е астрономическа и не отговаря на истината.

Как действа новата схема - крадците първо теглели пари с истинска дебитна карта и в момента, когато машината „изплювала" парите те вмъквали вилицата в устройството.
При втория опит да теглят пари те само посочвали сумата, при което парите се приближавали до вилицата и тогава веднага анулирали заявката.

До този момент са задържани четирима заподозрени в Руан и Хавър, като френския вестник пише, че бандата е оперирала на малки групи в цяла Франция.

Във връзка с новата техника за кражби от полицията съобщават, че са взети мерки, поставена е система на банкоматите, която предупреждава и дава възможност да се хванат престъпниците на местопрестъплението.