Българската общност в Украйна няма да бъде засегната от законопромените в образованието, обяви президентът Румен Радев.

Балтаджи уверява, че българите в Украйна ще учат майчиния си език

Балтаджи уверява, че българите в Украйна ще учат майчиния си език

Искат в Украйна да има европейско, не постсъветско образование

България очаква приетият Закон за образованието в Украйна да не засегне по никакъв начин правата и възможностите на сънародниците ни в страната да изучават своя роден език, е заявил президентът Радев на среща в Ню Йорк със своя украински колега президента Петро Порошенко. "Разбрахме се, че няма да има никакви ограничения за изучаване на български език в училищата и като количество и като качество на часовете", коментира българският държавен глава пред журналисти след края на срещата.

Измененията в закона, които ограничават изучаването на майчин език след пети клас в училище няма да влияят на българите.

По думите на Радев, Порошенко лично се е ангажирал с българското малцинство. "Разбрахме се категорично, че няма да има никакви допълнителни ограничения за изучаване на български език в училищата", категоричен е държавният глава.

Борисов търси Порошенко за обучението на български език в Украйна

Борисов търси Порошенко за обучението на български език в Украйна

Министър Захариева подготвя общо писмо с още 4 държави

На срещата на високо ниво е обсъждана и визита на украинския министър на образованието в България, за да се обсъдят възможностите за по-добра защита на българските интереси.

Освен промяната в закона за образованието в Украйна, тема на разговор била и украинското Постановление 449. Наредбата е защитна мярка, поставяща бизнеса България, Ирландия и Кипър в неблагоприятно положение при някой сделки.

По време на срещата българският държавен глава е получи уверение от своя украински колега и че в процеса на децентрализация на Украйна няма да бъдат предприемани действия за административно разделяне на историческия Болградски район, в който живеят много наши сънародници.

Президентът Румен Радев е потвърдил категоричната подкрепа на страната ни за европейската перспектива на Украйна и е изразил готовност за споделяне на българския опит в този процес. В разговора си президентите на двете страни не са обсъждали въпроса за санкциите срещу Русия.

 

Помолен да коментира изказването на президента на САЩ Доналд Тръмп пред Общото събрание, българският държавен глава заяви, че е впечатлен от отправеното послание, че ООН ще бъде силна организация, ако в нея членуват силни и суверенни, независими държави.

 

"Не знам дали се чува в България, че за да бъдеш фактор в дипломацията и за да се чува твоят глас, трябва да имаш съответната военна мощ. Те не могат да съществуват разделени. Президентът Тръмп го обяви много ясно и тази година САЩ имат най-големия военен бюджет и най-силната армия. Нека да видим защо той мисли така и как ние мислим у нас", добави още президентът.