Актуализираната руска статистика за смъртните случаи, свързани с коронавирус, показва, че 162 429 души с COVID-19 са починали в пандемията през миналата година, което е много по-високо от съобщеното преди това от държавните служители, съобщава АП.

Данните, публикувани в понеделник от руската държавна агенция за статистика "Росстат", са за смъртните случаи от COVID-19 между април и декември, включително случаите, когато вирусът не е основната причина за смърт и когато вирусът е заподозрян, но не е потвърден.

Най-голям брой смъртни случаи - 44 435, е регистриран от "Росстат" през декември, когато инфекциите в Русия нараснаха и служителите редовно съобщаваха за над 27 000 ежедневни случаи на коронавирус.

Броят е много по-голям от 77 068 смъртни случая, съобщени от оперативната група за коронавирус на руското правителство до момента, включително смъртни случаи, настъпили през януари и февруари.

Руските служители определят разликите между числата, съобщени от оперативната група и "Росстат", на различни методи за преброяване, като казват, че оперативната група включва само смъртни случаи, където COVID-19 е основната причина.

Длъжностни лица също така заявиха, че работната група използва данни, събрани от медицински заведения, докато "Росстат" взема бройките от службите за гражданска регистрация, където процесът на регистриране на смъртта е финализиран.

"Росстат" започна да публикува подробни месечни актуализации за смъртни случаи, свързани с вируси, след като сравнително ниският брой на смъртните случаи на работната група, което се отразява в числата, публикувани от СЗО, предизвика недоумение на Запад.

До момента Русия е докладвала за повече от 3,9 милиона потвърдени случая на коронавирус.

Путин обяви за голям научен успех на Русия трите ѝ ваксини срещу коронавируса

Путин обяви за голям научен успех на Русия трите ѝ ваксини срещу коронавируса

Русия била единствената страна, която имала три собствено разработени ваксини