Напрежение между САЩ и Русия.

Москва блокира опит на САЩ да поиска Съветът за сигурност на ООН да разшири санкциите срещу КНДР, потвърди руското външно министерство.

Ведомството добави, че действията на Вашингтон противоречат с усилията на света да се смекчат санкциите срещу Пхенян, подчертавайки, че доводите на американското правителство са "напълно неубедителни".

Кремъл осъди незаконните, неприятелски и неприемливи санкции на САЩ

Кремъл осъди незаконните, неприятелски и неприемливи санкции на САЩ

Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

"Русия блокира американска молба в Комисия (с резолюция 1718) за КНДР към Съвета за сигурност на ООН за налагане на международни санкции срещу едно физическо и няколко юридически лица, включително и руската търговска банка "Агро-Союз" за предполагаеми незаконни дейности в нарушение на режима на санкции, наложен на тази страна", отбелязва министерството.

Според руските власти решимостта на Вашингтон да оказва максимален натиск над Пхенян колкото е възможно по-дълго само усложнява процеса по ядрено разоръжаване. Подобни действия, смята Москва, само възпрепятстват опитите за разрешаване на проблемите на Корейския полуостров.

Санкциите на САЩ сринаха руската рубла до нивото от ноември 2016 г.

Санкциите на САЩ сринаха руската рубла до нивото от ноември 2016 г.

66,48 за долар тази сутрин

Междувременно севернокорейският външен министър И Йон-хо е заявил по време на визита в Иран, че КНДР е сериозно разтревожена от политиката на Вашингтон. Той подчерта, че Пхенян ще си запази познанията за разработване на ядрени оръжия, тъй като могат да се окажат необходими при негативен развой на отношенията между двете държави.

"Тъй като ние знаем, че САЩ никога не се отказват от враждебната си политика към нас, ние ще запазим ядрените си познания", изтъкнал той по време на среща с председателя на иранския парламент Али Лариджани. Министърът посочи още, че е "трудно да се постигне сделка със САЩ" и разкритикува Вашингтон, че не приема стъпки на добра воля.

САЩ налагат санкции на Русия за случая "Скрипал"

САЩ налагат санкции на Русия за случая "Скрипал"

Мерките влизат в сила от 22 август

В същото време премиерът на Русия Дмитрий Медведев предупреди, че в случай САЩ наложат допълнителни санкции на Москва, които включват забрана за банкови преводи и други дейности, руската държава ще възприеме това като обявяване на икономическа война.

"Ако те забранят банковите операции и използват валутата, ние ще го възприемем като обявяване на икономическа война. И ние ще трябва да отговорим - икономически, политически и по всякакъв начин, ако е необходимо. Нашите американски приятели не трябва да правят грешка с това", подчерта Медведев по време на визита в Далечния изток.