Споразумение за доставка на зенитно-ракетни системи С-300 и безпилотни летателни апарати за Киргизстан е постигнато по време на посещението на президента на републиката Садир Жапаров в Русия, съобщава ТАСС.

"Важни станаха споразуменията на страните за продължаване на военно-отбранителното сътрудничество", коментира говорителят на Жапаров Галина Байтерек.

Излъчиха коментар на Путин за възраждането на СССР

Излъчиха коментар на Путин за възраждането на СССР

В Евразийския икономически съюз са Русия, Армения, Беларус, Казахстан и Киргизия

"По-специално за доставката на зенитно-ракетни системи С-300 и ударни безпилотни летателни апарати, които ще се превърнат във важен принос на Русия за осигуряване сигурността както на Киргизката република, така и на външните граници на ЕАЕС и ОДКС".

Между Киргизстан и Русия има междуправителствено споразумение за сътрудничество във военно-техническата сфера, в рамките на което Русия трябва да достави на републиката модерно оръжие и военно оборудване на стойност 1 милиард долара.

И двете държави са членове на Организацията на Договора за колективна сигурност. Обединена военна база на Русия е разположена на територията на Киргизстан и включва и въздушна база в град Кант (Чуйска област).

Пентагонът срещу Китай и Русия пое юздите на здрав монголски кон

Пентагонът срещу Китай и Русия пое юздите на здрав монголски кон

Демокрация, наследник на Чингис Хан, и с ключова роля в отбранителната стратегия на САЩ