Садир Жапаров е спечелил близо 80% от гласовете на предсрочните президентски избори в Киргизстан, съобщи Централната избирателна комисия на републиката след обработка на 100% от бюлетините, предава ТАСС.

79,23% от гласувалите са гласували за Джапаров, сочат точните данни. Избирателната активност е била 39 33%. Според ЦИК окончателните протоколи за гласуване са получени от всички 2,47 хиляди избирателни секции.

Предстои резултатите от изборите да бъдат официално одобрени на заседание на Централната избирателна комисия. 17 кандидати се кандидатираха за държавен глава. За да спечели в първия кръг, един от претендентите се нуждаеше от повече от половината гласове.

120 ранени след протеста в Киргизстан

120 ранени след протеста в Киргизстан

В киргизката столица Бишкек избухнаха сблъсъци след вота

Садир Жапаров оглави кабинет на Киргизстан след седмица на политически сътресения в централноазиатската република през октомври месец миналата година и хаос в Бишкек. Напрежението избухна, след като опозицията на страната отказа да приеме резултатите от парламентарния вот, а в безредиците в имаше загинали и над 1000 ранени. В страната бе въведено и извънредно положение. В крайна сметка ЦИК на страната отмени изборния резултат, а президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков заяви, че ще се оттегли веднага, щом бъде възстановен редът в страната. 

Националистът Садир Жапаров е на 52 години и заедно с други известни политици беше освободен от затвора от протестиращите преди няколко месеца. Той имаше 10-годишна присъда за взимане на заложник по време на протест в минно предприятие през 2013 г.

На 10 януари в Киргизстан се проведоха предсрочни президентски избори, както и референдум, на който гражданите избраха формата на управление в страната - президентска или парламентарна република. На референдума за президентския модел гласуваха малко над 80% от гласувалите. С този акт Садир Жапаров получава широки правомощия. 

Опит за покушение срещу бившия президент на Киргизстан

Опит за покушение срещу бившия президент на Киргизстан

По автомобила му е било стреляно с бойни патрони