Русия е нарушила правата на човека по време на войната с Грузия през 2008 г., постанови Европейският съд по правата на човека, пише "Гардиън".

Съдът поясни, че Москва е отговорна за убийството на цивилни граждани на Грузия, разграбване и унищожаване на домовете им. Според евросъда Кремъл е виновен в упражняване на незаконно и нехуманно отношение към етнически грузинци. Това включва изтезание на грузински военнопленници и изгонване на грузински селяни от домовете им в Южна Осетия.

Решението е взето 13 г. след петдневния конфликт между руските сили и грузинската армия. Тогава грузинското правителство на Михаил Саакашвили направи обречен опит да си върне контрола над отцепилата се и подкрепяна от Русия Южна Осетия. Русия отговори с пълномащабна инвазия. Изпрати танкове в страната и бомбардира граждански и военни цели.

В представените доказателства пред съда в Страсбург през 2018 г. Тбилиси обвини Москва в упражняване на насилие в грузинските села в Южна Осетия и буферна зона.

Силите в Южна Осетия и местни милиции са отговорни за много нарушения, включително за екзекутирането на двама грузински войници след пленяването им, а друг войник е пребит до смърт, продължава съдът в решението си. Русия е имала ефективен контрол над военната зона след влязлото в сила с посредничеството на ЕС спиране на огъня от 12 август 2008 г.

Русия не е разследвала военни престъпления и системни нарушения на човешките права, подчертават съдиите. Москва е попречила на 20 000 грузинци да се върнат по домовете си в Южна Осетя. Селата им са изгорени.

Министърът на правосъдието на Грузия Теа Цулукиани описа решението като "историческа победа". Според министъра решението поддържа претенцията на Тбилиси, че Южна Осетия е окупирана от Русия и че е част от Грузия, заедно с Абхазия, другата отцепила се територия.

"Европейският съд потвърди, че тези нарушения, извършени от Русия, граничат с етническо прочистване на грузинци по време на войната през 2008 г.", обяви министърът.

Кремъл вероятно ще реагира гневно. Москва многократно се оплака, че съдът е пристрастен и политизиран. Русия обвинява Саакашвили, че е започнал конфликта и че в случая ролята на Русия е била на честен миротворец.

През 2015 г. Москва предупреди, че е на ръба да изтегли страната от съда.