Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната разработва средства за отразяване на свръхзвукови оръжия на други държави, информира "Ройтерс".

"Много е вероятно да имаме средства за борба с хиперзвукови оръжия, докато водещите световни държави се сдобият с такива оръжия", каза Путин в интервю за Россия-1, цитиран от РИА Новости.

Руският лидер подчерта, че в момента никой не може да свали хиперзвукови ракети заради скоростта им.

Свръхзвуковият ракетен комплекс "Авангард" застъпи на бойно дежурство в Русия

Свръхзвуковият ракетен комплекс "Авангард" застъпи на бойно дежурство в Русия

Бил абсолютно неузвим за всяко ПВО и ПРО

Русия е на първо място по разработване на нови видове оръжия, включително и свръхзвукови оръжия, похвали се той.

Ние не само модернизираме конвенционалното въоръжение, но и приемаме на въоръжение нови комплекси. В този смисъл може уверено да се каже, че ние сме номер едно в света днес, продължи Путин.

Според него Русия и САЩ запазват паритета в сферата на развитието на комплексите за ядрена отбрана, но Москва е лидер в развитието на съвременни оръжия.

Разкриха слабостите на ПРО на САЩ пред руските свръхзвукови ракети "Авангард"

Разкриха слабостите на ПРО на САЩ пред руските свръхзвукови ракети "Авангард"

Не може да става и дума за противодействие, а шансовете за прихващане са близо до нула

Президентът подчерта, че след разпадането на Съветския съюз са започнали опитите за прекрояване на света от тези, които се възприемат като победители в Студената война. Те обаче, по думите му, са започнали да пренебрегват съществуващите норми в международното право. Той предупреди, че колкото по-слаба е Русия, толкова по-болезнено ще е за страната.