Московски съд глоби Apple с 400 000 рубли (4274 долара) в четвъртък за това, че не е изтрила "неточно" съдържание относно това, което Русия нарича "специална военна операция" в Украйна, предадоха руските информационни агенции, предава "Ройтерс".

Агенция ТАСС съобщи, че това е първият път, когато Apple е била глобена за подобно нарушение.

Apple не отговори веднага на изпратено по имейл искане за коментар. Компанията спря всички продажби на продукти в Русия малко след като Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна през февруари 2022 г. и ограничи своята услуга Apple Pay в Русия.

Москва е в конфликт с големите технологични компании от години относно съдържание, цензура и данни в спорове, които ескалираха, след като Русия изпрати въоръжените си сили в Украйна.

Apple плати глоба от 906 милиона рубли по руско антитръст дело за злоупотреба с монополна позиция на пазара на мобилни приложения, съобщи Федералната антимонополна служба на Русия (FAS) през февруари.

Apple, която не коментира тогава, преди това обжалва и "с уважение" изрази несъгласие с решението на FAS, че разпространението на приложения от Apple чрез нейната операционна система iOS дава на собствените й продукти конкурентно предимство.

Същият съд по-късно каза, че е глобил фондацията Wikimedia, която притежава Wikipedia, с 3 милиона рубли (31,762 долара) за същото нарушение.

Уикимедия беше глобявана няколко пъти и преди това. Тя каза, че информацията, от която се оплакват руските власти, е с добър източник и е в съответствие със стандартите на Уикипедия.

ЕС към Франция: Само евроинституциите могат да цензурират социалните мрежи

ЕС към Франция: Само евроинституциите могат да цензурират социалните мрежи

Онлайн цензурата трябва да бъде оставена на ЕС, предупреждава Брюксел