Русия обяви, че ще изгони четирима френски дипломати. Стъпката на Кремъл е в отговор на решението на Париж да изгони четирима руски дипломати, уточнява в. "Монд".

Москва: „Доказателството” на Лондон за Скрипал е световна фалшификация

Москва: „Доказателството” на Лондон за Скрипал е световна фалшификация

Великобритания нарушава международното право

Франция и Русия са в обтегнати отношения заради случая Скрипал.

Юлия Скрипал вече не е в критично състояние

Юлия Скрипал вече не е в критично състояние

Юлия Скрипал се подобрява бързо и повече не е в критично състояние

По-рано днес бе съобщено, че Русия ще експулсира редица дипломати от европейски страни и Канада в отговор на аналогични мерки срещу нея, предприети заради нападението с нервнопаралитично вещество в Солсбъри срещу бившия руски разузнавач Сергей Скрипал, и дъщеря му Юлия.

Русия предприе реципрочни мерки спрямо страните, които изгониха руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания по случая с отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солсбъри. На 59 дипломати от 23 държави е наредено да напуснат страната.

Германия съобщи днес, че на 4-ма нейни дипломати е наредено да напуснат Русия, Полша потвърди, че Москва гони същия броя нейни дипломати.

Чехия и Литва трябва да приберат по трима дипломати от Русия, Испания, Италия и Холандия - по двама.

За персона нон грата са обявени по един дипломат от Естония, Латвия, Литва, Финландия, Швеция и Хърватия.

Четири държави обаче правят изключение - Белгия, Унгария, Грузия и Черна гора. С оглед на това, че те последни са се присъединили към останалите държави, Русия си запазва правото на ответни мерки, гласи официалната позиция на руското външно министерство.

Спрямо всички други страни, отговорът на Москва е напълно реципрочен, както обеща министър Сергей Лавров.

Ръководителите на дипломатическите им мисии бяха извикани във външното ведомство, където им бяха връчени протестни ноти и бяха запознати с отговора на руската страна.

Русия изисква от Великобритания да изравни сумарния брой на дипломатите си и административните си служители в Русия с броя на руснаците, които работят в дипломатическите представителства на острова. За целта на Лондон е даден срок от месец.

Москва обяви в четвъртък, че гони 60 американски дипломати - точно толкова, колкото руски бяха изгонени от САЩ.