Русия и България сключиха споразумение за ремонт на хеликоптери, които се използват в Афганистан. Това заяви в интервю за ТАСС помощникът на президента на Русия по въпросите на военнотехническото сътрудничество Владимир Кожин.

"На изложения у нас присъстваха и страни, които с оглед политическата обстановка по идея би трябвало да отсъстват, тъй като са членки на НАТО. Например с делегация от България бе подписано споразумение за ремонт на хеликоптерна техника, използвана в Афганистан", изтъкна Кожин пред ТАСС.

По-рано заместник генералният директор на "Рособоронекспорт" Сергей Гореславский разказа пред медията, че Русия може да ремонтира в порядъка на 200 афганистански военни хеликоптера, ако бъдат постигнати съответните договорености със САЩ и ремонтни предприятия в Източна Европа. По думите му Държавният департамент на САЩ през ноември 2015 г. е отменил санкции срещу Русия, касаещи ремонта на такива вертолети.

В края на октомври 2016 г. заместник генералният директор на холдинга "Хеликоптери на Русия" Игор Чечиков съобщи, че Русия участва в ремонта на хеликоптерна техника, купена от САЩ за армията на Афганистан.

Говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова разкри, че Москва и Кабул са достигнали договорености за обслужване и ремонт на хеликоптери руско и съветско производство.