Постоянните представители на Китай и Русия в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заявиха, че е постигнат напредък на преговорите за иранската ядрена програма за връщане на Ислямската република и САЩ към изпълнение на договореностите от 2015 г. Те поясниха, че ще проведат нова среща следващата седмица, информира "Ройтерс".

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната от споразумението и върна икономическите санкции, което принуди Техеран да започне да нарушава сделката.

Иран: Разговорите за ядрената сделка са конструктивни

Иран: Разговорите за ядрената сделка са конструктивни

Следващата среща във Виена ще се проведе в петък

Руският представител в МААЕ Михаил Улянов написа в "Туитър", че "участващите страни в JCPOA (Съвместния всеобхватен план за действие - Бел.ред.) прегледаха свършената работа от експертите през последните 3 дни и изразиха задоволство от постигнатия първоначален напредък".

Съвместната комисия към JCPOA ще се събере следващата седмица, за да поддържа положителния момент, добави той.

Нито САЩ, нито Иран очакват бърз пробив на преговорите, започнали във Виена във вторник. Европейски и други дипломати действат като посредници, защото Иран не желае за момента директни разговори с Вашингтон.

Иран, Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия се съгласиха във вторник да се сформират две експертни групи, чиято задача е да подготвят списъци със санкции, които САЩ могат да отменят, когато Иран изпълни някои ядрени задължения.

Всички партии намалиха различията и ще се опитаме постепенно да достигнем до консенсус, коментира китайският представител в МААЕ Уан Цюн. Дипломатът добави, че следващата седмица ще засилят преговорите.

Министерството на външните работи на Иран обяви, че дипломатите ще се срещнат във Виена в сряда. Работните групи, които са председателствани от ЕС и в тях не участват САЩ, ще продължат работата си.

Западни дипломати коментират, че до няколко седмици ще се разбере дали преговорите ще дадат някакви плодове преди президентските избори в Иран на 18 юни.

Американски представители заявиха, че са информирани за резултите от срещите.

Междувременно член на преговарящия ирански екип заяви, цитиран от АФП, че Иран планира да провери дали САЩ наистина ще отменят санкциите, които засягат износа на петрол и международните банкови преводи.