Топ американски и руски правителствени представители обсъдиха украинската криза по време на среща до руския анклав Калининград, обяви източник от „Франс прес”.

Помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд и Владислав Сурков, съветник на руския президент Владимир Путин, проведоха среща до анклава Калининград, който граничи с Литва и Полша, изтъкна източникът, който е запознат със ситуацията.

Срещата е закрита за медии. Темата е Украйна, уточни представителят.

Разговорите се проведоха на територията на Русия, защото Сурков влиза в списъка със санкционираните от Запада руски официални лица заради ролята на Кремъл в украинската криза, което не му позволява да пътува до ЕС, добави източникът.

Путин и Обама обсъдиха Сирия и Украйна

Путин и Обама обсъдиха Сирия и Украйна

На климатичния форум в Париж

По-рано тази седмица Путин проведе телефонен разговор с американския си колега Барак Обама. Те обсъдиха именно ситуацията в Украйна. Според Белия дом руснаците трябва да спазят поетите ангажименти в Минск, а именно прекратяване на подкрепата за сепаратистите, които продължават да дестабилизират Украйна.

Руският лидер от своя страна пък смята, че украинските власти трябва да установят „пряк диалог” със сепаратистите и да съгласуват поправки в конституцията.

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви в четвъртък, че иска САЩ и ЕС да помогнат за връщането на Крим, анексиран от Русия през 2014 година, и се закани да си върне окупираните от сепаратистите източни части на страната.