Руското министерство на отбраната съобщи, че възнамерява скоро да публикува нови документи, които доказват съществуването на проект за биологично оръжие в Украйна, съобщава TeleTrader.

Генерал-майор Игор Конашенков обяви, че този проект е разработен и одобрен от Пентагона под името U-Pi-2.

Основната цел на този проект е била да се проведе молекулярен анализ на особено опасни инфекции, ендемични за Украйна, поясни той и добави, че експериментите на Пентагона не се ограничават до развитието на опасни инфекции.

По негови думи документът ще разкрие, че Министерството на отбраната на САЩ работи съвместно с украинското министерство на отбраната по тестване на нерегистрирани лекарства конкретно върху украински военнослужещи.

СЗО предупреждава Украйна да унищожи опасните патогени в лабораториите си

СЗО предупреждава Украйна да унищожи опасните патогени в лабораториите си

За да се избегне потенциалното им разпространение сред хората

Изявлението на Конашенков идва, след като руският посланик в ООН Василий Небензя заяви, че има доказателства, че в Украйна има биологични оръжия, въпреки че посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Гринфийлд отхвърли тези твърдения на Русия.

Във втората седмица на войната Русия започна да разпространява множество обвинения спрямо Украйна за разработване на биологични и химически оръжия. Преди това имаше публикации с твърдения за подготовка за ядрени оръжия.

Беше съобщено, че биолаборатории в Лвов са работели с патогените на чума, антракс и бруцелоза, а в Харков и Полтава - с патогените на дифтерия, салмонелоза и дизентерия.

Шолц предупреди Путин да не използва химически и биооръжия в Украйна

Шолц предупреди Путин да не използва химически и биооръжия в Украйна

"Това би било неприемливо и непростимо"

Според Москва дейността на биологичните лаборатории в Украйна и ръководената от САЩ програма за "реформиране" на украинската здравна система са довели до неконтролируемо увеличаване на честотата на особено опасни инфекции.

От своя страна САЩ предупредиха, че Русия може да използва химически или биологични оръжия в Украйна или да създаде операция с "фалшив мотив".

Преди дни американският президент Джо Байдън заяви, че руските обвинения, че Киев разполага с биологични и химически оръжия, са неверни и показват, че президентът Владимир Путин сам обмисля да ги използва във войната си срещу Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също предупреди за възможността от химическа атака от страна на Русия.

Русия съобщи за украински биолаборатории, работили с чума и дизинтерия

Русия съобщи за украински биолаборатории, работили с чума и дизинтерия

Бързало се с унищожаването на пробите