Русия заяви в четвъртък, че е готова да продължи работата по създаването на зона за безопасност около украинската Запорожка АЕЦ, след като ръководителят на държавната ядрена компания Росатом се срещна с шефа на ядрения надзор на ООН Рафаел Гроси в Москва, съобщава "Ройтерс".

Запорожката атомна електроцентрала беше превзета от руските сили малко след като те нахлуха в Украйна миналата година и беше подложена на многократни обстрели, като и Москва, и Киев си разменят вината и се обвиняват взаимно в риск от ядрена авария.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) призова за създаване на зона за безопасност около централата, за да се предотврати тежкото оръжие и обстрелът да нанесе допълнителни щети.

"Рафаел Гроси говори за насърчаване на своята инициатива за създаване на защитна зона за ядрена и физическа ядрена безопасност в Запорожката атомна електроцентрала", каза Росатом.

"В тази връзка (генералният директор на "Росатом") Алексей Лихачов изрази готовността на руската страна да продължи работата по изпълнението на инициативата на генералния директор на МААЕ", се казва в съобщението.

Централата, която е най-голямата в Европа, представляваше около 20% от националното производство на електроенергия в Украйна преди инвазията, но не е произвеждала никаква електроенергия от септември, когато последният от нейните шест реактора беше изключен.

След като беше превзет от руските войски, Росатом пое контрола и установи собствено управление, ход, който Киев заклейми като незаконен.

Шефът на МААЕ отива в Русия, но няма да се среща с Путин

Шефът на МААЕ отива в Русия, но няма да се среща с Путин

Гроси ще обсъди зоната за сигурност около Запорожката АЕЦ с представители на "Росатом"