Не се планира среща между руския президент Владимир Путин и генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси за тази седмица. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Гроси е очакван в Русия от колегите си от "Росатом" и от външното министерство, при необходимост може да се включат и други министерства и ведомства, поясни той.

Песков подчерта, че Русия очаква да се проведат съществени преговори на определеното ниво.

По-рано руският заместник външен министър Сергей Рябков потвърди, че шефът на МААЕ ще пристигне в Москва тази седмица, за да обсъди зоната за сигурност около Запорожката атомна електроцентрала.

Путин готов да разговаря с шефа на МААЕ, ако е нужно

Путин готов да разговаря с шефа на МААЕ, ако е нужно

Ситуацията около Запорожката АЕЦ остава тревожна

Запорожката АЕЦ, разположена в град Енергодар, е най-голямата атомна електроцентрала в Европа с мощност от около 6000 MW, като произвеждаше 1/4 от цялата електроенергия в Украйна.

Руските сили превзеха Запорожката АЕЦ през март, месец след като започнаха пълномащабната си инвазия в Украйна. Съоръжението остава близо до фронтовата линия и многократно е било обстрелвано през последните месеци, като Киев и Москва се обвиняват взаимно за обстрела.

В началото на септември 2022 г. мисия на МААЕ, ръководена от Рафаел Гроси, посети централата, като след заминаването ѝ двама специалисти от агенцията останаха в централата като наблюдатели.

Впоследствие МААЕ публикува доклад, призоваващ за създаване на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ за предотвратяване на извънредни ситуации поради военните действия.

МААЕ била неспособна да спре обстрела на Запорожката АЕЦ

МААЕ била неспособна да спре обстрела на Запорожката АЕЦ

Продължават разговорите с "Росатом" за създаване на зона за сигурност около централата