Руското министерство на отбраната съобщи във вторник, че са изпратени бойни самолети с хиперзвукови ракети в Сирия, съобщава "Анадолу".

Самолетите Ту-22М3 и МиГ-31К успешно кацнаха в авиобаза Хмеймим. Самолетите ще участват във военни учения на ВМС на Русия в източната част на Средиземно море, се казва в съобщението.

"Екипажите на руските въздушно-космически сили извършиха полет от точките на дислокация, като изминаха над 1500 километра. По време на учението пилотите ще изпълняват възложени задачи", съобщават от министерството.

Русия започна военни учения в Баренцово море

Русия започна военни учения в Баренцово море

Участват над 20 кораба от Северния флот на страната

Учението ще се проведе във водите на моретата, съседни на руска територия, както и в "оперативно важни райони на Световния океан", се казва в съобщението.

"Отделни учения ще се проведат във водите на Средиземно, Северно, Охотско море, в североизточната част на Атлантическия океан и в Тихия океан", се казва в съобщението.

В ученията ще бъдат ангажирани над 140 военни кораба и кораби за подпомагане, над 60 самолета, 1000 единици военна техника и около 10 000 военнослужещи, допълва се.

През януари министерството обяви серия от мащабни военни учения "във всички зони на отговорност" за флота.

Британските ВВС приветстваха бомбардировачите Б-52 на САЩ в Европа

Британските ВВС приветстваха бомбардировачите Б-52 на САЩ в Европа

Пристигането не е свързано с напрежението на границата с Украйна, но защитават колективната безопасност и суверенитет

По време на работно пътуване до Дамаск руският министър на отбраната Сергей Шойгу обсъди въпроси за военно-техническото сътрудничество и борбата с тероризма със сирийския президент Башар ал Асад, съобщава Министерството на отбраната на Русия.

"По време на срещата между Сергей Шойгу и Башар Асад бяха обсъдени различни въпроси на военно-техническото сътрудничество между страните като част от съвместната борба срещу останките от международни терористи, както и някои аспекти на хуманитарната помощ на Русия за населението на Сирия, страдаща от забранителни санкции от страна на Съединените щати и западните страни", се казва в изявлението в съобщението.

От руското министерство на отбраната уточниха, че Шойгу е осъществил работно пътуване до Дамаск от името на руския президент Владимир Путин.

Министърът на отбраната информира президента Асад за ученията на ВМС и ВКС на Русия в Средиземно море. "Началникът на руското военно ведомство информира сирийския президент за ученията на ВМС на Русия в Източното Средиземноморие", съобщиха от министерството.

Русия готова да открие огън при нахлуване на чужди кораби и подводници

Русия готова да открие огън при нахлуване на чужди кораби и подводници

Москва е в състояние да се противопостави на американския флот в Черно и Балтийско море