Потопената във водата най-нова руска дизелово-електрическа подводница "Петропавловск-Камматский" е изстреляла успешно крилата ракета "Калибр" от Японско море по цел на повече от 1000 километра, разположена на руски тренировъчен полигон на брега в Хабаровския край. Това съобщи РИА Новости.

Учението е включвало и тайно придвижване и подкрепа от военни кораби, самолети и дронове, уточниха от Тихоокеанския флот на Русия.

Както уточниха от Тихоокенския флот, "непосредствено преди изстрелването подводничарите извършиха тактическа маневра на таен изход в района на изпълнение на задачата".

Русия се хвали с пораженията, нанесени от ракета "Калибр" на ученията в Черно море

Русия се хвали с пораженията, нанесени от ракета "Калибр" на ученията в Черно море

При ученията бяха тествани и хиперзвуковите ракети "Кинжал"

"Петропавловск-Камчатский" беше предадена на флота през ноември 2019 г. Подводницата е оборудвана със зенитни комплекси "Стрела-3М", "Игла-1", "Верба", ракети "Калибр", 3М54К и др. Работната дълбочина на плавателния съд е 240 метра, максималната дълбочина е 300.

Япония предявява претенции за контролираните от Русия южни Курилски острови в близкото Охотско море, които Токио нарича Северни територии в териториален спор, датиращ от края на Втората световна война, когато съветски войски ги завзеха от Япония.

Спорът попречи на двете страни да подпишат официален мирен договор за край на Втората световна война.

Руска фрегата изстреля ракети "Калибр" в Източното Средиземноморие

Руска фрегата изстреля ракети "Калибр" в Източното Средиземноморие

"Това е може би най-модерното оръжие на Русия"